Warning: preg_replace(): Empty regular expression in /home/kyrtinet/public_html/kurti-izvozva.com/components/com_content/view.php on line 3

Опасност от удар от електрически ток при къртене

17 Юли 2010

удар от токЕдна от сериозните опасности при за неопитния къртач е вероятността за токов удар когато не са спазени "Изискванията за безопасно къртене". Абсолютно задължително е преди къртене на стена или таван внимателно да се проучат проводниците, които преминават през зоната за къртене и да се изключат от ел захранването. Това се пренебрегва най-често поради нуждата от ел захранване на инструмента, което е сериозна грешка. Захранването на инструмента трябва да се подсигури от контакт в съседно помещение или електрически генератор.

Съветваме ви за къртачни дейности да се обърнете към специализирана фирма за къртачни услуги, но ако все пак не го направите и се стигне до токов удар, от особена важност да сте запознати с процедурите за правилно реагиране:

  • Изключете електрическия консуматор или цялото захранване - негативния ефект от удара от електрически ток се увеличава с течение на време, затова незабавно изключете електрическия уред или инструмента през който е станал удара. Най-сигурно е да изключите цялата инсталация като отвъртите главния предпазител от таблото (или ако е автоматичен - да натиснете малкото копче). Ако по някаква причина не можете да изключите захранването, незабавно отстрането човека от токовата верига. Тъй като през пострадалия е твърде вероятно все още да преминава ток, нужно е да направите това с дебели гумени ръкавици и обувки с гумена подметка.
  • Повикайте бърза помощ - най-добрата медицинска помощ може да окаже специалист, затова без никакво забавяне повикайте бърза помощ.
  • Окажете първа помощ - След като сте повикали бърза помощ и ако пострадалия е в тежко състояние, разкопчейте дрехите му колкото е възможно и започнете да правите изкуствено дишане. Ако човека си е глътнал езика, трябва да го извадим. Изкуственото дишане се прави докато естественото дишането се възстанови или докато дойде лекар. Понякога изкуствено дишане е нужно да се прави в продължение на няколко часа.
 
web dev by krazymir.com