Warning: preg_replace(): Empty regular expression in /home/kyrtinet/public_html/kurti-izvozva.com/components/com_content/view.php on line 3

Ремонтът и почистването на жилището преди продажба си възвръща вложените средства щедро

19 Юни 2011

Ремонт на подовете

почистване след ремонт
 • Дървени подове - Ако жилището ви е от преди повече от 15 години, то е твърде вероятно подовите настилки да са от дървен паркет или дюшаме. Когато са в добро състояние, тези настилки имат отлични качества, но когато са остарели поддръжката и освежаването им може да изискват доста средства. В днешно време цените на изкуствените ламинирани паркети са достъпни, а монтажа в повечето случаи е изключително евтин или дори безплатен.
 • Мокети – Ако имате старомодни или замърсени мокети, ще е нужно да ги подмените. Може да бъдете допълнително затруднени ако килимите са залепени за пода с лепило. След като смените меките настилки ще получите ефект на свежест и по всяка вероятно ще се отървете от някой миризми.
 • Керамични подове – подмяната на теракота, гранитогрес или мозайка в повечето случаи ще се окаже твърде скъп ремонт за да бъде направен преди продажба на жилището. Вместо да къртите, като компромисно решение можете да изберете да покриете твърдата настилка с килими или ако имате резервни плочки – да смените няколко от най-пострадалите плочки.

Боядисване на стени и тавани

При оглед на жилища, евентуалните купувачи задължително поглеждат към таваните, волно или неволно. Гледат за пукнатини, течове и други дефекти. Скрийте това, което не искате те да видят. Нищо друго не действа така освежаващо както едно боядисване, при това лесно и за сравнително малко средства. Преди боядисване запълнете пукнатините с гипс или друг подходящ материал, след което шпакловайте с шкурка.

 • Тапети – не може да се каже че всички хора (купувачи) мразят тапети, но може да се каже, че всички хора не харесват вашите тапети. Причината е че тапетите са по ваш вкус, не по техен. Махнете тапетите, особено ако са стари. Свалянето може да стане много лесно по няколко различни начина. Може да пробвате да ги свалите без специални средства, в случай че не е използвано специално лепило. Ако свалянето не върви равномерно и лесно, опитайте с препарат за сваляне на тапети, с намокряне или с нагряване (може и сешоар).
 • Ламперия – освен ако ламперията не е от много качествено дърво, по-добре да я свалите. Лампериите наистина не са модерни от много време. Къртете смело. Ако свалянето на ламперията е свързано с твърде много усили и нужда от последващи ремонти, можете поне да я боядисате в неутрален цвят, така че да не пада акцент върху нея.
 • Декорирани тавани – гипсовите орнаменти по таваните в повечето случаи съдържат азбест и са вредни за здравето. Освен това, модата им отдавна мина. Отървете се от тях. Къртенето на тавани не е скъпо начинание, но изисква време и усилия. Усилията обаче си заслужават. Когато свалите декоративния таван и подновите с боя, ще постигнете добър ефект на освежаване.

Подобрения в кухнята

Шкафовете и уредите са най-скъпото оборудване в кухнята. Ако не се налага да ги сменяте, ще спестите куп пари. Ако обаче кухненските шкафовете не изглеждат добре, това се отразява чувствително на облика на жилището, съответно на цената му. Средствата, които се влагат в нова кухня преди продажба на жилище, обикновено се възвръщат на 100%. В този случай много разумно би било да не купувате най-скъпото кухненско обзавеждане, а по-скоро ниско-бюджетно, за да получите по-голяма възвръщаемост на вложените пари. Повечето купувачи не биха платили допълнително за това че в кухнята има вграден хладилник, професионална фурна или мивка от висококачествен материал.

Банята

Практиката показва, че инвестициите в банята се възвръщат изцяло. Основната работа е да се обновят плочките, аксесоарите и осветлението. За къртене на баня е желателно да ползват услугите на специализирана фирма.

Покрив и градина

Ако жилището, което продавате е къща, външният и вид е от голямо значение. Ако покрива има нужда от ремонт – не се колебайте, ремонтирайте го. Купувачите трудно се склоняват да купят къща, която има нужда от нов покрив. Ремонтът на покрива обикновено отнема 1-2 дни.

Други елементи на екстериора, които не трябва да пропускате са:

 • Да почистите след ремонт
 • Да попълните пукнатините в циментовите пътеки
 • Да оплевите зелените площи
 • Да се погрижите за външната страна на прозорците и вратите
 • Да смените остарелите брави
 • Да ремонтирате и боядисате оградата.
 
web dev by krazymir.com