Warning: preg_replace(): Empty regular expression in /home/kyrtinet/public_html/kurti-izvozva.com/components/com_content/view.php on line 3

Лунно и слънчево затъмнение

10 Юни 2013
слънчево затъмнение

Затъмнението в астрономията е явление, при което едно космическо тяло препречва осветяването на друго от Слънцето. На Земята се случват два вида затъмнения - слънчево и лунно. Слънчевото затъмнение може да се наблюдава във времето, когато Луната е между Слънцето и Земята. Тогава в периферията около Слънцето се вижда ярка светлина, наречена корона. При лунното пък Земята се локализира между Слънцето и Луната.

Затъмненията се получават, когато орбитите на Земята и Луната имат близки пресечни точки. Това е факт, защото орбитите на двете планети не са в еднаква равнина, а в различни. Ако те бяха в една, всеки месец щеше да има едно лунно и едно слънчево затъмнение. Но понеже това не е така, явленията се случват през определени значително по-дълги интервали от време.

Лунно затъмнение

При лунното затъмнение Земята хвърля цилиндрична сянка в космическото пространство. Когато Луната мине през тази сянка, се случва самото явление. Лунното затъмнение по принцип се вижда от цялото нощно полукълбо на Земята, като във всички точки то започва и завършва едновременно. 

Слънчево затъмнение

Слънчевото затъмнение е интересно астрономическо явление, което би могло да бъде наблюдавано минимум два и максимум пет пъти годишно. То се получава при фаза новолуние и продължава 2-3 минути, рядко достига до 7. Пълното слънчево затъмнение всъщност е доста рядко явление за определен район и се случва веднъж на цели 37 години.

На нашата синя планета се наблюдават четири типа слънчеви затъмнения:

  1. Пълно слънчево затъмнение - когато Луната се локализира съвсем близо до Земята и скрива Слънцето напълно. При този случай се наблюдава единствено слънчевата корона. 
  2. Пръстеновидно слънчево затъмнение - Луната е разположена по-далеч от Земята. В този случай Слънцето изглежда като специфичен пръстен около нея.
  3. Частично (непълно) слънчево затъмнение - случва се, когато Слънцето, Луната и Земята не са на еднаква права. В този случай Луната прикрива само определена част от Слънцето. 
  4. Хибридно слънчево затъмнение - то би могло да се види в някои зони на Земята като пълно, а в други райони като пръстеновидно.
 
web dev by krazymir.com