груб строеж

Груб строеж, според текста в българското законодателство, е сграда или постройка, на която са изпълнени ограждащите стени и покривът, без или със различна степен на изпълнени довършителни работи.Или, не е ли "покрита"сградата, няма сграда, няма етап "груб строеж" и това дава основание за различно третиране на правото на строеж и изпълнените до момента строително-монтажни работи /СМР/от гледна точка на облагането с ДДС.

Грубият строеж включва изкоп и всички необходими мероприятия около започването строежа на сградата, като отводняване на изкопа, ограждане и обезопасяване на обекта, построяване на временните поддържащи строежа сгради и складове за съхранение на материала. Под груб строеж се разбира и изграждането на фундаментите и надосновните стени, стоманобетонните подове и стени (противоземетръсни шайби), колоните, зидариите, комините, шахтите, стълбищните клетки и др.

В много случаи, този етап от строителството се взема като уверение в сериозността на проекта и напреднала фаза на завършеност. При наличен груб строеж оценителите и финансовите институции са склонни да определят строежа като надежден и да финансират или кредитират довършителните работи.

Намерени статии с търсената ключова дума:

Ако търсената статия не се намира в горния списък, моля опитайте някоя от следните възможности:

web dev by krazymir.com