изолации

Различните видове изолации са неделима част от съвременно строителство, но те липсват до голяма степен при повечето стари сгради. Ефекта от изолациите е, че те гарантират средно 30-35% икономия на енергия (според вида), a сметките за отопление падат с около 40%. Поставянето на изолация е скъпо удоволствие, но обикновено инвестицята се възвръща само 3-4 отоплителни сезона. Някой видове изолации помагат не само за спестяването на енергия, но и удължават живота ан сградите. Според своята функция, излоациите са два основни типа - хидро-изолации и топло-изолации. Препоръчително е заедно да се прави и хидро-, и топло-изолация на сградата, защото така излиза по-евтино и постигнатият ефект е по-голям. .

Топлоизолацията може да се постави отвън или отвътре на стените. При поставяне отвън се удължава животът на сградата и ограждащите стени играят ролята на акумулиращи печки - стените се нагряват по-бавно, но и изстиват по-бавно. При изолации, направени от вътрешната страна на стената, помещенията се нагряват много бързо, но и изстиват по-бързо. Затова изолацията отбътре е по-подходяща за сгради, които се ползват сезонно (вили, селски къщи), а не целогодишно.

Дебелината на изолацията за стени зависи не само от изолационния материал, но и от материала на ограждащите стени. Оптималната дебелина е 40 мм, a максималната - 50-60 мм. За покриви, в зависимост от конструкцията им, дебелината на топлоизолацията може да достигне 60 - 100 мм.

Основни видове топло-изолации

  • Пенополистирол - използва се предимно в жилищното и обществено строителство. Характерното при него е че с по-малка дебелина при изолацията се постига по-добър ефект спрямо минералните вати.
  • Експандираният полистирол (наричан масово стиропор) - този вид топлоизолация е сред най-евтините и се монтира най-лесно. Поради отворената си клетъчна структура обаче стиропора има доста кратък живот (около 10 години). Лесно се мокри, няма добри механични показатели, трудно се обработва с режещи инструменти, нападат го гризачи. Използването му в райони край морето не е препорьчително. Продава се на платна с дебелина от 20 до 100 мм. Най-често се предлагат в размери 2.50/1.25/0.60 м.
  • Екструдиран полистирол - значително по-устойчива изолация спрямо експандирания полистирол (живот около 50 години). Плочите имат еднородна структура със затворени клетки. Това осигурява дълготрайна ниска проводимост на топлина, механична якост, висока устоичивост на влага. Този тип изолации имат малко тегло и са лесни за монтиране. Те са устойчиви на гниене и са екологично чисти.
  • Минерална вати - естествен материал, еклогично чист и негорим. Подходящ за сгради, където има завишени противопожарни изисквания. Ватите намират добро приложение и при т. нар. сухо строителство - преградни стени, предстенни обшивки от гипсокартон. Техен плюс са добрите им шумоизолиращи свойства.
  • Вата от камени влакна - подходящи са за промишлени сгради, покриви от ламарина, за защита на метални конструкции в промищлени сгради.
  • Стъклени вати - много добри за ограждащи стени и конструкции.

Видове хидро-изолации

  • Битумните изолации - сравнително експлоатационен живот и поставянето им е по-трудоемко.
  • Синтетичните хидроизолации - по-леки за работа и с по-дълъг живот. Подходящи са за покриви, които трябва да се направят веднъж за много години напред.

Намерени статии с търсената ключова дума:

Ако търсената статия не се намира в горния списък, моля опитайте някоя от следните възможности:

web dev by krazymir.com